29. 1. 09

Šivanje prstana


Že pred časom sem se udeležila tečaja kjer smo se učili med drugimi tudi izdelave »šivanih« delov nakita. Ker mi je tak nakit zelo všeč, sem se odločila, da vam prikažem kako sem si naredila prstan iz poldragih kamnov.




Za izdelavo potrebujemo:
  1. Osnovo za prstan ( v tem primeru, sicer na tak način lahko naredimo tudi druge dele npr. Obesek, broško, ...)
  2. Žico v dveh debelinah (0,25 in 1 mm), ki nam bo služila za izdelavo igle s katero bomo šivali
  3. Elastičen laks. Svetujem vam, da delate z laksom in n elastiko, ker je elastika narejena iz več tankih elastik, ki se počasi začnejo trgati (ponavadi že med šivanjem)
  4. Kamne, ki so vam všeč
  5. Klešče
Pripomočke lahko vidite tudi na sliki.



Najprej si pripravimo šivanko s katero bomo na osno za prstan zašili kamnčke. Odrežemo tanko žico v dolžini približno 12 cm in jo ovijemo tako kot kaže slika.



Ko ovijemo šivanko v uho, ki smo ga naredili s pomočjo debelejše žice, napeljemo laks in uho stisnemo s kleščami. Pazimo, da pustimo laks dovolj dolg, da bomo lahko zašili vse kamenčke. Če nam tekom dela slučajno zmanjka laksa (ali pa se nam strga ups...) zadeva ni izgubljena, le nekoliko se bomo morali potruditi in zavezati ostanek laska in ponovno začeti s šivanjem.



Začnemo s šivanjem kamenčkov na osnovo. Pomembno je, da na začetki laks dobro zavežemo. Pomagamo si s perlico, da nam lask ne uide skozi luknjico.



Potem zašijemo vse kamenčke tako, da iz podnje strani napeljemo laks skozi luknjico, nataknemo kamenček in skozi isto luknjico od zgoraj potegnemo laks. Ko končamo ponovno zavežemo laks na spodnji strani. Tako »zašijemo« vsako luknjico in dobimo tak polizdelek.




Tukaj lahko vidite kako so zašite vse luknjice.







Vse kar morate še storiti je pritrditi zgornji del prstana na spodnji del. To storite tako, da postavite zgornji del na spodnjega in s pomočjo klešč zakrivite jezičke.

Ko sem ponovno prebrala ta navodila, se mi zdi izdelava zelo zakompliciran – pa ni!!! Le jaz znam zakomplicirano napisati. Preizkusite in poročajte kako vam je uspelo.

7 komentarjev:

  1. hej, tanja.
    thanks, da si prišla mimo.
    fina navodila za prstan
    (tako natančna, da bo še meni uspelo), fin blog.

    se bereva!
    :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimivo, nikoli ne bi uganila, da je tako narejen prstan. Super šivanje!
    Lp, Nataša.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uuu Tanja super za navodila in krasen prstan!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prstan je super, prav po mojem okusu! Bo res potrebno nabaviti material in probati. Hvala, ker si se tako potrudila z navodili!

    OdgovoriIzbriši
  5. tole je pa odlično!! pa hvala za prikaz :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Vedno me je zanimalo tole šivanje, pa se ga nisem nikoli znala lotiti! Hvala za odličen tutorial!!

    OdgovoriIzbriši

Vaših predlogov, nasvetov in še posebaj pohval ;-), sem vedno vesela.

Tanja