4. 1. 10

Umetniški dnevnik ali Art Journaling

Zanima me veliko stvari, ki so povezane z ustvarjanjem tako nisem potrebovala veliko spodbude, da sem se preizkusila z umetniškim dnevnikom.

Sem čista začetnica, ki pridno spremlja druge pri delu in ki preizkuša razne tehnike.

Že nekaj časa sem imela doma Moleskinovo skicirko, ki mi jo je Andreja prinesla iz Nizozemske, vendar mi jo je bilo škoda uporabiti. Papir v tej skicirki je tako lep, gladek, trden, da sem si rekla,d a bo že prišel pravi čas. In je res. V tej skicirki nastaja moj prvi umetniški dnevnik.

Ker so bile platnice malo puste za umetniški dnevnik, sem jih oblekla v blago Amy Butler.

Razlogi za pisanje umetniškega dnevnika so različni. Nekatere nimajo posebnega razloga, druge združujejo umetnostni in osebni dnevnik, nekatere pa reprodukcije umetniških dnevnikov celo prodajajo. Jaz sem se odločila, da bom ustvarjal umetniški dnevnik, ker si želim, da si na dan vzamem vsaj pol ure za umetnost (kakršno koli - tudi kvačkanje šteje ;-)

Nekaj strani vam lahko že pokažem.

To je prva stran, ki sem jo oblikovala. Na njej je cel kup začetniških spodrsljajev, ampak takole od daleč kar dobro zgleda. Stran sem najprej premazala z belim Gessom, ki pa je povzročil, da se štampiljke niso in niso hotel posušiti in so se na koncu tudi spackale - uporabiti bi morala StazOn blazinico.

To stran sem najprej pobarvala s črno akvarelno barvo, ker se mi je zdelo, da se bodo strani, če bodo pobarvane z akrilno barvo lepile med seboj. No, tudi te so se. Da se ne bi lepile, sem jih želela premazati z mate medijem, ki pa je "stopil" akvarelno barvo. Se vidi v zgornjem levem kotu. Kjer je sedaj embosiran napis, ki predstavlja kaj vse sem počela na tej strani. Deklica na sredini je iz neke revije, obleka je običajen papir, ki je podaljšek prvotne in v katero sem zapisala moje takratne občutke. Vse ostalo okli je malo "kracanja", ki ga lahko opravite kjer koli in kadar koli. Strani v teh dnevnikih skoraj nikoli niso dokončane, vedno znova jih dodeljujem.

Ta stran je zelo preprosta. Le članek, ki je name naredil močan vtis in nekaj mojih komentarjev, okrasja in označenih deli članka, ki so se me dotaknili. Članek govori o občutkih mame mladeniča, ki je v srednji šoli s prijateljem izvedel masovni poboj sošolcev in učiteljev.

Ta stran pa je nastala med prazniki. Tako zelo sem si želela prave zime. Preizkusila sem tudi moje nove oljne voščenke, ki so topne v vodi in tako delujejo kot akvarelne barvice, le da so pigmenti zelo močni. Super so.

Takole pa zgleda stran, ki je pripravljena in čaka na moj navdih. Liki so izrezani iz City Magazina in nalepljeni na rdečo podlago, ki je v tem primeru kar v obliki papirja.

Toliko za danes. V prihodnje vam napišem še kaj na to temo. Recimo vam zaupam katere ustvarjalke me navdušujejo na tem področju.

11 komentarjev:

  1. super dnevnik. veliko ustvarjalnega navdiha je in bo v njemu.

    OdgovoriIzbriši
  2. vauuu! dobro izgleda, moram priznat ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobro si se tole lotila, sicer pa vaja dela mojstra in tvoj dnevnik bo vsak dan lepši :-))

    OdgovoriIzbriši
  4. Super! Me veseli, da si se našla v art dnevniku. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Vsak art dnevnik je tako zanimivo pogledati! Prav vsaka stran je mojstrovina zase! Čestitam!

    OdgovoriIzbriši
  6. Neverjetno dobre strani, kot da to ni tvoj prvi dnevnik. Komaj čakam še kake nove objave, pa tudi kdo te navdihuje. Kot da bi me to področje vabilo k sebi...

    OdgovoriIzbriši
  7. Love your art journal!! I would love to be able to put something like this together!

    OdgovoriIzbriši
  8. Uau, čista desetka! Želim ti še veliko dobrih navdihov, za dnevnik in siceršnje ustvarjanje!
    M

    OdgovoriIzbriši

Vaših predlogov, nasvetov in še posebaj pohval ;-), sem vedno vesela.

Tanja