3. 11. 08

Montiranje štampiljk

Trenutno so precej popularne nemontirane štampiljke. To so štampiljke, ki niso pritrjene na les in tudi niso izdelane iz prozorne plastike, ki se zelo dobro in enostavno prilepijo na akrilni blok. Za montiranje nemontiranih štampiljk se dobi tako imenovana "montažna pena", ki se jo prilima na nemontirano štampiljko in potem se lahko uporablja v kombinaciji z akrilnim blokom. Žal se ta montažna pena dobil le v tujimi (vsaj jaz jo še nisem zasledila v SLO), kar pa vzame čas (če odmislimo denar). Ko dobim novo štampiljko bi jo najraje še isto sekundo preizkusila in zato sem malo pobrska po internetu in na YouTube našla idejo kako lahko še "zmontiramo" nemontirane štampiljke (žal si nisem shranila filma). Idejo sem preizkusila in sem ugotovila, da je ideja zelo dobra.

Pred časom sem dobila kar nekaj nemontiranih štampiljk in ko sem se pripravljala, da jih zmontiram, sem se pomnila, da bo mogoče kateri koristilo, če predstavim to rešitev v sliki in besedi.

Torej. Tole so potrebščine, ki jih potrebujemo za montiranje štampiljke.

- nemontirano štampiljko, seveda
- obojestranski lepilni trak (jaz uporabljam Tesa dvostranski trak na tkaninasti osnovi)
- škarje in skalpel za obrezovanje
- škatlico za CD


Na hrbtno stran štampiljke nalepimo obojestranski trak. Po mojih izkušnjah je najbolje začeti na sredini.
Na tej sliki se dobro vidi struktura obojestranskega lepilnega traku.



Tako zgleda po tem ko prelepimo celo površino štampiljke.














Še pogled s sprednje strani. Sedaj pa vklopite potrpežljivost. Obojestranski lepilni trak je namreč zelo močan in je potrebno nekaj potrpežljivosti in spretnosti, da lepo obrežete odvečni trak.








Takole zgleda zadnja stran po tem ko smo obrezali odvečni lepilni trak.














Na koncu odstranimo še zaščitni trak. Priporočam, da potem štampiljko prilepite najprej na nekaj, kar bo naredilo lepilni trak nekoliko manj močan - na primer na hlače, na roko, ... Tako bomo štampiljko lažje shranjevali in lepili na akrilni blok.
Tako je štampiljka pripravljena za uporabo.





Jaz shranjujem štampiljke kar v škatlicah za CD-je, ki jim odstranim srednji del na katere se pritrdi CD.
Na tej sliki se vidi shranjeni štampiljki, štampiljka na akrilnem bloku in odtis.

Če potrebujete še kakšen nasvet se oglasite, z veseljem vam bom pomagala oz. svetovala.


4 komentarji:

  1. Jaz sem ravno prejšnji teden počela isto s svojimi davno kupljenimi gumijastimi štampiljkami (zraven katerih mi ni kapnilo, da bi kupila peno), ampak - nisem prelepila cele. Samo par trakov na vsako. Misliš, da je nujno, da je cela štampiljka prekrita s trakom?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne, jaz mislim, da ni potrebno, da je celotna štampiljka prekrita. Težava lahko nastane le, če je dvostranski lepilni trak bolj debel in potem je lahko odtis neenakomeren.

    OdgovoriIzbriši
  3. O, hvala za tole lekcijo. Se pocasi pocasi spravljam k ustvarjanju moznosti, da jo bom celo potrebovala (lekcijo namrec). :))))

    Aja, a ta Tesa trak je popolna zamenjava za recimo tiste pene EZ Mount? Tega se nisem videla.

    Pa se to, kam potem shranjujes tako namontirane stampiljke, v cede skatlice?

    LP, tulpika

    OdgovoriIzbriši
  4. Tulpika, imam doma nekaj Magnolija štampiljk, ki so na peni in se mi zdijo fajn. Vse ostale nemontirane štampiljke, pa montiram s Tesa trakom in sem zadvoljna - nimam pripomb, tudi odtisi se delajo lepo. Ja, shranjujem (tudi Magnolije) jih pa kar v CD škatlice.

    OdgovoriIzbriši

Vaših predlogov, nasvetov in še posebaj pohval ;-), sem vedno vesela.

Tanja